Europa in beeld

Beleef het met ons mee

2012 BOZ video

Bodensee Oostenrijk Zwitserland

 

Augustus/september 2012


Naar de Bodensee en verder

Donderdag 30 augustus

Met redelijk mooi weer vertrekken we rond half negen, en rijden vlot over de snelwegen door Duitsland. Er is een enkele bui, ook wel wat zon, en de temperatuur is goed, in de middag rond 22 graden.

Rond half vier komen we op de overnachtingsplek aan: een speciaal gereserveerd stukje parkeerterrein in Ettlingen, vlakbij Karlsruhe, aan het begin van het Zwarte Woud.

Het is gratis, er zijnvoorzieningen geen stroom, maar wel rustig en beschut.

Er rijdt een trammetje in Ettlingen, en een soort spoorwegovergang is vlak achter ons, we horen de hele avond de bellen rinkelen als er weer een langskomt.

We slapen heerlijk, een goeie plek.

Vrijdag 31 augustus

We rijden op ons gemak door het Zwarte Woud, langs allerlei mooie wegen en soms mooie vergezichten. Steeds hoger komen we, maar het weer wordt ook steeds slechter: op een gegeven moment rijden we zo de wolken in, en het regent af en toe hevig.

Uiteindelijk, voorbij de Titisee en de Sluchsee, dalen we weer af naar Waldshut, aan de Rijn. Een mooie camperplek, een Topplatz, zoals we die kennen in Duitsland, netjes aangelegd en met goede sanitaire voorzieningen. Bij de naastgelegen camping kun je broodjes bestellen. We maken een wandelingetje naar de Rijn over de camping, ongeveer het enige droge moment die middag. Later in de avond wordt het wat droger.

Zaterdag 1 september

Jelle is jarig: goede reden om bij een bakker te stoppen voor wat lekkers! De bestelde broodjes staan netjes klaar in de vensterbank bij de receptie, en we legen het toiletje en de vuilwatertank, en nemen water in.  Kunnen we er weer een paar dagen tegen. Iemand van de camping komt controleren of je wel een bonnetje hebt gekocht bij de parkeerautomaat.

Ondanks de slechte voorspellingen, valt het onderweg mee met de buien, en de lucht breekt zelfs een beetje. We rijden een mooie route, afwisselend door Duitsland en Zwitserland, op weg naar de Bodensee. We willen naar Reichenau, een eiland bij Konstanz, waar je mooi kunt fietsen. Op de tv hebben we gezien, dat het zoveel geregend heeft, dat in Konstanz straten onder water staan, dus die stad vermijden we maar. Het laatste stuk is het heel druk, maar gelukkig gaan de meeste auto’s naar Konstanz, en rijden wij als een van de weinigen over een dam met allemaal populieren het eiland op. Het is er mooi, allemaal kassen, en overal bordjes met groente en fruit te koop. De camping is bijna op het einde van het eiland, en de camperplek er vlak voor. Je blijkt er maar één nacht te mogen staan, anders moet je op de camping, maar die zint ons niet. Wel kun je broodjes kopen, handig voor morgenochtend.

We kopen pas na de lunch een kaartje, mocht het morgen beter weer zijn, kunnen we dan nog een rondje fietsen. We laten ons niet weerhouden door de regen, en rijden in regenpak een stukje van de Inselrundweg. Heel leuk, je ziet steeds de Bodensee, en rijdt ook steeds tussen de kassen door. Als het erg hard begint te regenen, keren we maar om en gaan dezelfde weg terug.

Zondag 2september

Het is veel beter weer inmiddels, en de camperplek is goed volgelopen: er staan zelfs twee rijen campers, maar wel zo opgesteld dat we er nog uit kunnen.

We gaan inderdaad eerst nog een rondje fietsen, de andere kant op. Er blijkt een Strassenlauf te zijn, dus we komen steeds groepjes rennende mensen tegen, en brandweermannen, die het verkeer tegenhouden.

Daarna vertrekken we, om een stukje verder langs de Bodensee te gaan staan. Thuis hadden we al gezien dat er geen camperplekken vlak langs de kust zijn, en de campings die we tegenkomen, trekken ons ook niet: druk en met veel vaste plekken, kleine plekjes. Dus besluiten we toch maar op de camperplek bij het ziekenhuis in Uberlingen te overnachten. Een mooie plek, nog vrij druk. 700 meter van de Bodensee, maar dat blijkt ongeveer 700 meter naar beneden te zijn, dus terug is het erg puffen, en stukken lopen. Langs de kust fietsen is wel leuk, maar er is lang niet overal een gescheiden fietspad. Bij de boot naar de overkant, en in het stadje zelf is het erg druk. We zoeken een andere weg naar boven, de bordjes ziekenhuis volgend, en zijn blij als we eindelijk de campers weer zien.

Maandag 3 september

In Unteruhldingen moet een camperplek dichter bij het water zijn, dus die zoeken we eerst op. Het klopt inderdaad, maar het is een ongezellig plekje bij een pretpark of zoiets, dus we rijden verder. In Meersburg zijn meerdere plekken, maar weer allemaal in de bovenstad. De helling is een stuk minder, en minder steil, dus hier gaat het fietsen wel goed.

Alleen eng als je van die haarspeldbochten naar beneden moet, en er zit een bus vlak achter je!

Dinsdag 4 september

We proberen het nog een keer, maar de camperplek in Kressbronn is helemaal vol, waarschijnlijk omdat we er heel vroeg zijn. Doordat er weinig zon was de laatste dagen, en we weinig kilometers gereden hebben, viel gisteravond de elektriciteit uit, en konden we niet douchen en ontbijten, vandaar.

We besluiten de Bodensee achter ons te laten, en rijden door naar Scheidegg, een camperplek in de bergen. Het blijkt een stukje door Oostenrijk te zijn, maar Scheidegg ligt net weer in Duitsland, en het is inderdaad een mooi plekje. De zon schijnt vandaag weer lekker, en we peddelen naar de bakker en naar de skywalk, een attractie hier. Maar dat is te hoog voor Jelle, dus laten we ons weer lekker afzakken naar de camperplek, en plannen de verdere reis in grote lijnen.

Woensdag 5 september

Via een mooie weg rijden we naar Oostenrijk, en dan naar de Silvretta Hochalpstrasse. Het weer valt tegen, er komen steeds meer wolken, en het gaat regenen. Toch overnachten we op de pashoogte, het zicht is zo slecht dat je de andere campers nauwelijks ziet staan. Er lopen wilde paarden en koeien rond, die vinden het blijkbaar ook koud en nat, en houden zich op in de nabijheid van de camper. Niet zo simpel om in slaap te komen, als je steeds hoefgeknerp hoort of voelt dat zo’n beest tegen de camper aan stoot!

Donderdag 6 september

De volgende dag begint nog regenachtig en bewolkt, maar het trekt heel snel op, en dan wordt het prachtig weer! We rijden het dal verder uit, en dan naar het Oetztal, welbekend van eerdere bezoeken. We hebben een camperplek ontdekt bij een Gasthof in Vent, helemaal aan het eind van een zijdalletje voorbij Sölden. Het is er prachtig, je kunt er heel mooi wandelen, en het is erg rustig. Je moet een soort obstakel weghalen, en dan kun je gewoon een plekje kiezen, als de bus nog maar kan draaien! Er komt geen enkele bus trouwens. Het toiletje legen is ook een heel avontuur: ergens onder het huis staat een grote aluminimum trechter, die moet je op een pijp zetten, en dan kun je de boel erin gooien. Er is ook een slang om schoon te spoelen. Alles compleet dus.

Vrijdag 7 september

We besluiten over de Timmelsjoch naar Zwitserland te gaan, en genieten met teugen met dit prachtige weer: geen wolkje te bekennen!

We moeten een stuk door Italië, waar we geen camperinfo van hebben, dat is een beetje lang, en komen dan op de Stelviopas uit, richting Zwitserland (Graubünden). Dat is een pittige pas, vooral door de vele fietsers en motorrijders, de bochten zijn erg krap en soms moet Jelle steken om het te halen.

Maar boven is het erg mooi, met veel sneeuw aan de oostkant. Als we afdalen buigen we af naar de Umbrailpas, die heel rustig is. Maar wel smal, en een stukje zelfs zonder asfalt.

We komen op een leuke kleine camping bij Santa Maria uit, met terrassen en heel rustig.

Zaterdag 8 september

We gaan weer verder, over de Ofenpas, die heel mooi en rustig is. Dan slaan we af naar de Berninapas, en besluiten bij Pontresina te gaan wandelen naar de Morteratschgletsjer. Dat hebben we vroeger weleens gedaan vanaf de camping daar, en er stonden allemaal bordjes hoe ver de gletsjertong teruggetrokken is in de loop der jaren. De bordjes blijken te zijn geactualiseerd, en de gletsjer is nog korter geworden, een prachtige wandeling, weer met schitterend weer!

Vermoeid komen we op de camping in Le Prese aan, weer een leuke, rustige plek, alleen hoor je steeds de trein van de Berninaexpress fluiten. Die loopt op sommige stukjes gewoon over de straat heen, en de auto’s moeten dan wachten.

Zondag 9 september

Omdat we gezien hebben dat de Albulapas maar 2.30 meter breed is, gaan we liever over de Julierpas naar het noorden. Eerst langs St. Moritz, met de mooie meren, die we ons nog herinneren. De pas is goed te doen, en we rijden verder via een mooie rustige weg langs Lenzerheide en Churwalden. In Chur slaan we af naar het westen, en buigen bij Ilanz af naar een mooie bergweg. We kamperen in Surcuolm met heel mooi uitzicht over het Rijndal en alle huizen op de berghellingen aan de overkant.

Maandag 10 september

We rijden over de Oberalpass naar Andermatt, veel rustiger nu het geen weekend meer is, en dwars door Andermatt heen naar de Furkapass. Het enige wat ons nog bekend voorkomt is de Rhonegletscher, en het treintje in de diepte. Dan dalen we af naar het Rhonedal, richting Brig en een heleboel kleinere plaatsen waar je doorheen komt. Brig is erg druk, net als Visp, waar we opeens door een lange tunnel blijken te gaan. Dan komen we in het dal van Zermatt terecht, over een hele hoge brug, die afsplitst naar Saas Fee. Bijna aan het einde van het dal, tenminste zover als je met de auto mag, vinden we een leuk plekje in Randa, met mooi uitzicht op de sneeuwbergen. De autoweg is vrij druk, maar ’s avonds wordt het rustig.

Dinsdag 11 september

We rijden eerst richting Täsch, zover als je kunt komen met de auto. De camping waar we ooit gestaan hebben, blijkt er niet meer te zijn, zeker appartementen gebouwd.

Daarna keren we om, en gaan terug richting Visp, nu niet door de tunnel, maar over een mooi weggetje aan de andere kant van de rivier.

Een heel stuk door het Rhonedal, omdat we niet over de snelweg willen langs heel veel industrie. Op een gegeven moment gaan we over een brug de Rhone over en het dal in, maar niet over een bredere gele weg, maar over een wit weggetje langs allemaal kleine dorpjes. Heel mooi, pas een stuk verder komen we weer op de hoofdweg uit. Het is mooi weer, en we besluiten eerst naar het einde van het dal te gaan, waar we eten op een mooie parkeerplaats. ’s Winters kun je er mooi langlaufen, als je de bordjes mag geloven.

Dan proberen we nog een ander zijweggetje, maar dat eindigt een beetje onhandig op een heel smal stukje, moeilijk om te draaien.

Dan rijden we terug naar Les Hauderes, waar we een plekje vinden op een hele leuke camping.

Woensdag 12 september

Het weer is totaal omgeslagen, gisteravond begon het al steeds harder te regenen, en het kost de nodige moeite om van het grasveld af te komen op de camping.

Onderweg gaat het steeds harder regenen, dus we zien niet veel van de rit door het Rhonedal, langs Martigny, en dan naar het noorden, bij Bex rechtsaf over de Col de la Croix en Les Diablerets. Het zal vast heel mooi zijn, maar wij zien alleen ruitenwissers voor onze neus. De eerste camping in Gstaad staat ons niet aan, ziet er vol uit, vlak langs de spoorbaan, maar de tweede in Zweisimmen is niet veel beter. Toch overnachten we er maar, het is toch te slecht voor iets anders. Tussen de buien door zien we dat er op hoogte zelfs Neuschnee is gevallen, zo koud is het!

Donderdag 13 september

Annelies jarig! Het is in elk geval droog als we wakker worden, dus dat geeft moed. Er zijn nog wel veel wolken, maar we zien ook af en toe zon. We vinden de Bäckerei voor iets verjaardagslekkers, en rijden door het mooie dal naar Spiez, waar we langs de Thunersee een mooi plekje vinden voor koffie. Dan rechtsaf het dal van Grindelwald en Lauterbrunnen in, waar helemaal aan het eind een camping moet zijn. We dachten er al eens gestaan te hebben vroeger, maar er blijkt nog een camping verder te zijn, helemaal waar het autoverkeer ophoudt. Een leuke plek, ’s middags maken we een wandelingetje, omdat het weer steeds meer opknapt. Het is alleen een stuk kouder.

Vrijdag 14 september

Het is prachtig weer ’s morgens vroeg, alleen ligt de temperatuur rond het vriespunt. We beginnen langzaam aan de terugweg, en hebben prachtig uitzicht op de diverse passen die we passeren. Via Interlaken en de Brünigpas met mooi zicht op de Lungernsee, dalen we af naar Giswil en de Sarnersee. We nemen steeds de kleinere wegen, en rijden daardoor vlak langs het meer, en ook langs de Vierwaldstättersee, en door het drukke Luzern.

Daarna vrijwel rechtdoor naar het noorden, eerst door wat drukkere industriesteden, maar later wordt het landschap weer mooier.

Bij Koblenz steken we de Rijn weer over (er is nog steeds een douanepost op de brug), en overnachten weer op de mooie camperplek in Waldshut.

Nu is het zulk mooi weer, dat we nog een fietstochtje langs de Rijn kunnen maken, tot aan een groot sluizencomplex met brug.

Zaterdag 15 september

We gaan verder noordwaarts, nu met over het algemeen mooi weer via een iets andere route door het Zwarte Woud, slechts een enkele druppel. We rijden iets verder door dan Karlsruhe, door het drukke Pforzheim, en overnachten in Bad Schönborn. Dit is ook een Topplatz, maar bij een thermaal bad, niet zo gezellig, in the middle of nowhere! Wel kunnen we lekker buiten zitten, tot de zon achter de kim verdwijnt.

Zondag 16 september

Via de snelweg rijden we weer terug naar huis, zeer vlot deze keer, voldaan na een mooie route!

Copyright © Jellen B.V. 2011-2024. All Rights Reserved.