Europa in beeld

Beleef het met ons mee

2011 Mec Pomm 1 video

Mecklenburg-Vorpommern 1 en 2

 

 

 

Dagboek Mecklenburg Vorpommern 2011

 

 

Donderdag 1 september

Maarssen-Drage

Goede reis, mooi weer, weinig vertraging rondom Bremen (ongeveer kwartiertje)

Prachtige plek aan de Elbe, buiten camping Stover Strand

De Elbe is hier heel wat smaller dan bij Cuxhaven of waar we vorig jaar overgevaren zijn, maar wel lieflijk met een strandje en een molen zonder wieken aan de overkant, en er komen heel wat boten voorbij.

 

Vrijdag 2 september

Drage-Travemünde

Weer een mooie dag, wolken met veel zon, lekkere temperatuur.

Een mooi ritje, onder meer door Lübeck (verrassing: een Mauttunnel), en we staan op een gezellig veldje achter de duinen.

Vanwege het mooie weer fietsen we ’s middags een stuk langs de kust, naar de boulevard en de Steilküste tot Brodten.

 

Zaterdag 3 september

Travemünde-Niendorf (Insel Poel)

Prachtig weer, een beetje te warm zelfs. We rijden via een landelijke route, vanuit Travemünde met een pontje naar Priwall – het filmen met statief gaat veel beter, we staan vooraan op de boot, dus prachtig zicht.

Vanaf het vasteland loopt een soort dam naar het rustige eiland. We willen bij het Inselhotel in Gollwitz staan, maar die informatie is verouderd, dat kan al twee jaar niet meer.

Wel geeft de receptioniste ons de tip van het Forellenrestaurant, waar we met ongeveer 14 campers staan bij een jachthaventje aan de Kirchsee. Heel  mooi en rustig.

’s Middags fietsen we een rondje, langs de zee (weer een Steilküste) en langs het Natuurreservaat aan de zuidpunt van het eiland. Soms mul zand en erg heet.

We kunnen tot ’s avonds buiten zitten, tot het te donker wordt en we opgegeten worden door de muggen en andere beesten.

 

Zondag 4 september

Niendorf-Zingst

Met mooi weer komen we terecht op de Topcamp in dit plaatsje: mooi maar duur.

Weer een mooie route, langs het totaal verlaten havenbedrijf van Rostock en een aantal mooie uitzichtpunten.

Qua weer kunnen we nog prima buiten zitten, al zit er verandering in de lucht, maar we vluchten toch naar binnen omdat het hier helemaal barst van de muggen.

De kaarsjes en Autan mogen niet baten.

’s Avonds fietsen we nog even over de dijk naar de Seebrücke in het dorp. Druk, maar gezellig.

 

Maandag 5 september

We blijven in Zingst, maar worden gewekt door hevige regenval, wat een buien!

’s Middags klaart het tijdelijk weer op, zodat we toch mooi kunnen fietsen De Deichrundtour, vanaf de camping en een stukje naar de punt van het eiland.

Op de camperplek is het een stuk rustiger, zo na het 1e weekend van september.

 

Dinsdag 6 september

Zingst-Puttgarten (net een lettertje anders dan de plek waar de boot naar Noorwegen vertrekt).

Mooie route langs de kust, in Stralsund moeten we even onze weg zoeken omdat de geplande route niet kan vanwege werkzaamheden.

Met een pontje over het Wittower sund, en dan op weg naar de Noordkaap van Duitsland, Cap Arkona.

We besluiten te overnachten op de parkeerplaats, waar een aantal speciale camperplekken zijn, zonder voorzieningen. Je staat gewoon tussen de bussen, en de auto’s.

Na een broodje gaan we te voet naar de Cap, een mooie plek, waar je met hele lange trappen naar beneden kunt naar het strand, maar wel toeristisch.

Op de terugweg valt opeens mijn zool van mijn schoen, het rubber blijkt helemaal verteerd te zijn bij beiden. Kijken of dat nog te repareren valt.

 

 

Woensdag 7 september

Puttgarten-Lohme

We willen graag met een boot een tocht maken langs de krijtrotsen van Jasmund Nationalpark, volgens de boekjes zie je het dan veel beter dan vanaf boven.

Dus zoeken we een camperplek bij Sassnitz, waar die bootjes vertrekken.

Beide plekken volgens de gids zijn echter niks, en dus komen we terug in Lohme. Om een lange fietstocht te voorkomen, wagen we het erop om bij de haven te parkeren. Een gouden greep: als we wat verder doorrijden zien we een grote parkeerplaats, waar we de Carado prima kunnen achterlaten! En er vertrekt ook heel snel een boot, dus dat is ook boffen. Ondanks wat donkere wolken is het prima vaarweer, en zien we de witte rotsen prima, omdat het ook niet al te druk is.

De camperplek in Lohme is achter de dorpswinkel, en goed betaalbaar. Alles gaat met muntjes en is goed geregeld. Ongeveer 15 campers kunnen hier een plek vinden.

Na wat uitrusten wandelen we nog naar het dorp en dalen via een lange trap af naar de plezierhaven.

Ook van daaraf kun je Cap Ancona zien liggen, net als van de boot eerder. Leuk hoor, daar waren we gisteren.

 

Donderdag 8 september

Lohme-Sellin

We rijden weer een mooie route langs de kust, al is die lang niet overal zichtbaar. Onder meer stoppen we in Prora, om het monsterlijke flatgebouw te bekijken van 4,5 km., dat Hitler daar vlak bij het srand neerzette om 20.000 Volksgenossen vakantie te laten vieren. Het kwam nooit af, maar werd ook nooit afgebroken.

Vreselijk, het lijkt wel zo’n woonkazerne of gevangenis. Wel een mooi strand trouwens.

Daarna rijden we door naar de punt van dit stuk Rügen, to zover het kan en mag.

Daar zien we een mooie camping, pal aan het strand. Maar het kost weer ruim 20 euro, dus we gaan toch naar de mooie camperplek in Sellin.

 

Goed verzorgd, apart terrein met alle voorzieningen. Door het bos erachter lopen we naar het Südstrand en langs de branding naar de beroemde Seebrücke.

Daar valt die van Zingst bij in het niets, deze is veel langer en groter, steekt veel verder in zee. Hier weer een mooi zicht op de Kreideküste, waar we gisteren langs gevaren zijn.

 

Vrijdag 9 september

Sellin-Bansin op Usedom

Vandaag gaan we via een veerpont van het eiland Rügen af, en maken weer een mooie rit langs de kust.

We moeten lang wachten voor de brug naar Usedom, omdat er allerlei schepen door moeten. Dan vervolgen we de weg over het eiland verder tot Bansin.

We komen terecht op een mooie, gastvrije camperplek, die ook geschikt is voor caravans. Nog schappelijk geprijst ook, en met broodjes morgenvroeg ook nog.

In het bos vlak bij de kust, waar we ’s middags nog een stuk langsfietsen, langs allerlei campings en strandovergangen.

Nog een beetje Oost-Duits achtig: op het strand worden via een luidspreker de regels omgeroepen.

We plannen onze terugweg, langs de meren van Mecklenburg-Vorpommern.

 

Zaterdag 10 en zondag 11 september

Bansin-Neubrandenburg-Waren (Müritzer See)

Langs de drukke kust van Usedom pikken we een stukje Polen mee. Heel apart: aan de ene kant veel vervallen schuurtjes en garages, een hele rij koetsjes met paarden ervoor die je kennelijk kunt huren – aan de andere kant mooiere flats dan in dit deel van Duitsland en goede borden voor bewegwijzering.

De zuidelijke weg van Usedom is een heel stuk rustiger, zonder allerlei campings en hotels of pensions.

Als we over de brug terug zijn gereden, volgen we een mooie glooiende weg landinwaarts, tot we in Neubrandenburg op een wat vervallen camperplek aan de Tollener See uitkomen. Daar overnachten we rustig, en redelijk geprijst, maar niet al te gezellig. Het is een soort opslagplaats voor plezierbootjes.

’s Middags fietsen we langs het meer, wat een mooie fietstocht zou moeten zijn. Dat valt tegen: tegen de verwachting in is het heel veel klimmen, soms venijnige hellinkjes, je ziet weinig van het meer, dus nogal inspannend allemaal.

Daarna hebben we geen zin om te koken, het friethalen gaat een beetje mis omdat ik verkeerd loop op het industrieterrein, en dus heel lang onderweg ben.

Maar de pommes met currywurst is lekker, als ik eenmaal weer bij de camper terugben.

 

Zondag hoeven we maar een klein stukje te rijden naar de Müritzer See, waar we plek vinden op een mooie Top Campplek naast de camping. Vlak bij het meer.

’s Middags fietsen we naar Klink, waar je mooi over het supergrote meer kunt uitkijken. En niet zo vermoeiend als gisteren.

Terug bij de camper gaat het onweren en regenen, wat de hele avond duurt.

 

Maandag 12 september

Waren-Wustrow op Fischland/Darst/Zingst

Bijna rechtuit naar het noorden, door de Mecklenburger Schweiz –dus aardig heuvelig.

Dan komen we weer op Zingst uit, net als ruim een week geleden.

We vinden een mooie plek bij het surfcentrum van Wustrow, waar we ’s middags nog een leuk tochtje langs de kust maken, over een mooi fietspad achter de duinen. Wel veel wind.

 

Dinsdag 13 september

Wustrow-Rerik

We rijden via een stop bij de bakker vanwege mijn verjaardag via Rostock langs de kust. Bij Hohe Düne varen we over, en we vinden een mooi weggetje vlak langs de kust naar Heiligendamm, en zo verder.

Deze Wohnmobilhafen bij een camping heeft mooi zicht op de Oostzee, het ligt wat hoger. Halverwege de avond verkassen we naar een ander plekje, omdat het hard waait en we onder een boom staan, waar telkens iets uit komt vallen. En we willen natuurlijk geen deuk in het dak! Veel rustiger, en bovendien tv-ontvangst, nog een voordeel.

’s Middags fietsen we langs verschillende strandovergangen naar het dorp en het schiereiland Wustrow. Dat is nu in particulier eigendom, en je kunt er alleen twee keer in de week per boot naar toe. Tot 1993 zaten er Russische soldaten, en daarom grote hekken (zelfs op het strand) en waarschuwingen voor achtergebleven munitie.

We eten een ijsje en nemen een kijkje op de Seebrücke: niet zo indrukwekkend als eerdere die we al gezien hebben.

In het camperrestaurant eten we een hapje ’s avonds.

 

Woensdag 14 september

Rerik-Timmensdorf

Een klein stukje verplaatsen maar dit keer: we gaan op herhaling naar het mooie Insell Poel. Apart toch dat je vanaf de andere kant komend een heel ander uitzicht hebt: je ziet nu veel meer van de Oostzee. Op de parkeerplaats in de hoofdplaats nu, naast de camping vlak bij het strand.

Het weer is nog steeds stormachtig, en de ondergrond nogal drassig, maar we vinden toch een goeie plek.

Deze keer wandelen we over het strand, en langs een mooi paadje in de duinen terug naar de haven, met in zee lopend havenhoofd. Een Seebrücke kun je dit niet noemen. Grappig genoeg moet je hier betalen om op het strand te mogen: via een betaalautomaat. Nog nooit gezien!

 

Donderdag 15 september

Timmensdorf-Berckwitz

Nog een klein stukje verder langs de Oostzeekust, vooral mooi nadat je het drukke, industriële Wismar door bent.

Dan zie je op de smalle weg langs de kust steeds een stukje zee met boten schemeren.

De camperplaats is mooi aangelegd op een camping vlak aan zee, met verder alleen vaste plekken. Er is bijna niemand, maar de beheerder is uitermate vriendelijk en gastvrij.

We fietsen naar de landtong vlakbij, waar ze bezig zijn met de aanleg van een nieuwe jachthaven met gebouwen, en de andere kant op naar de Wohlenberger Wiek. Wel af en toe klimmen en dalen, maar mooi uitzicht.

Ook lopen we een stukje over het strand bij onze plek.

 

Vrijdag 16 september

Berckwitz-Rosengaarden

Weer een stukje verder langs de kust, tot vlak bij Travemünde. Grappig genoeg staan we in een soort achtertuin bij iemand, vroeger kennelijk een boomgaard. Het duurt even voor we door hebben hoe het werkt, want er zit een groot hek voor zonder duidelijk opschrift. Maar het is een prima plek en de mensen zijn erg vriendelijk.

Weer vlak achter het strand. Het weer is prachtig, we gebruiken het zonnescherm weer eens. ’s Middags fietsen we langs de kust naar Travemünde/Priwall, met een mooi uitzicht op de overkant, waar we twee weken geleden rondliepen en fietsten. Met een rondje langs de Skandinavienkai met grote veerboten, door een bos weer terug naar de Ostsee Radweg.

Erg leuk, en daarna kunnen we nog lekker in de zon zitten, zelfs een beetje te warm. Als de zon weggaat koelt het snel af.

 

Zaterdag 17 september

Rosengaarden-Stade

We hebben weer een leuke rit voor de boeg en gaan, via allerlei omtrekkende bewegingen bij Hamburg, door de haven en dergelijke, weer naar de Elbe. Als we even een blik over de dijk werpen, blijken er mooie schepen te varen, en heb je mooi zicht op de stad Hamburg.

In Stade is weer een mooie Top camp plek, waar je zelfs via de brievenbus broodjes (en eventueel zelfs een krant) kunt bestellen.

We maken nog een fietstochtje door de mooie oude Altstadt, met allerlei mooie pandjes en een replica van een Trethijskraan uit het verleden.

In de omgeving zijn veel fruitbomen van allerlei soort te zien, er wordt druk geoogst, en ook op de camperplek komt iemand langs met allerlei fruit te koop.

 

Zondag 18 september

Stade-Maarssen

We hebben 400 km. voor de boeg, en geen zin in de drukke snelweg tussen Hamburg en Bremen, waar al jaren aan wordt gewerkt. Steeds plekken met oponthoud dus.

We laten de Becker dus de kortste route bepalen, en gaan door een mooi gebied in Duitsland, dwars door Bremen en pas bij Oldenzaal op de snelweg.

Bij Hoevelaken is een file door een ongeluk, en we besluiten de aanwijzingen te volgen. Dan volgt een verrassende route door Amersfoort, via Soesterberg en bij Bilthoven via de Voordorpse dijk bij fort Blaucapel langs, heel leuk.

En dan zijn we weer veilig thuis!

Copyright © Jellen B.V. 2011-2024. All Rights Reserved.