2016 Portugal
Reis door Portugal 2016
Zondag 8 mei – naar Picquigny (F)
Zondag 8 mei – naar Picquigny (F)
We vertrekken bijtijds vanochtend. Deels omdat het warm belooft te worden. Maar we hebben ook gehoord dat er bij de grens tussen België en Frankrijk veel oponthoud is door extra controles. Daarom hebben we een iets andere route uitgezocht. We rijden langs Breda naar Antwerpen over de snelweg, inderdaad met een lekker zonnetje. Dan naar Gent door de Lievenhoekse tunnel. We rijden het tweede stuk over provinciale wegen en passeren hier de grens. Niets aan de hand - er wordt hier helemaal niet gecontroleerd! Ze denken zeker dat terroristen alleen via grote grensposten rijden?!? We eten onze broodjes ei lekker op een plek langs de weg waar bloeiende bomen staan. Alleen opletten dat er geen blaadjes in de karnemelk vallen! Alles verloopt vlot en zo komen we op onze eerste overnachtingsplek aan. Bij een boer in de buurt van Amiens. Het is even zoeken omdat er iets niet helemaal klopt met de coördinaten maar we komen er! Lekker buiten zitten en een mooie plek met uitzicht op een dorpje en af en toe een stukje van de Somme. Er is ook een spoorlijn, maar je hoort alleen af en toe een trein, je ziet hem niet.
Maandag 9 mei – Picquigny naar Maisdon-sur-Sevre
Bij de info stond dat het geld opgehaald zou worden maar er is niemand geweest. Voordat we vertrekken gaan we zelf maar afrekenen op het moment dat de boer alsnog van plan is geld te komen halen. Het is hier erg rustig, er staat maar een andere camper en ook auto’s komen er nauwelijks meer langs. We gaan weer bijtijds weg, want we willen een heel eind opschieten over snelwegen vandaag. Kijken hoe dat gaat, ook met de peage! Het is veel meer bewolkt dan gisteren en hoewel de zon nog wel doorkomt af en toe wordt het niet meer zo warm als gisteren. De reis gaat vlot, ook de poortjes met peage. Alleen in Rouen moeten we een heel eind door de stad, waar soms flinke opstoppingen zijn. Ook dit is een mooie route, veel rivieren en dalen en net als gisteren veel velden bloeiend koolzaad, prachtig. Tegen de middag gaat het steeds harder regenen en dat blijft een hele tijd zo. Pas bij Nantes zien we weer blauwe lucht in de verte en wordt de regen minder, af en toe een bui nog. Voor Nantes buigen we van de snelweg af en komen zo op ons plekje voor de nacht terecht. Dit keer een plek bij een wijndomein, midden tussen andere wijnbedrijven. Ze hebben veel wijnstokken afgekapt hier. Het is weer een mooie plek, hier staan uiteindelijk 6 campers. We gaan nog langs bij de wijnkelder en zien de enorme vaten en een winkeltje met producten. We schaffen een confiture aan die ons lekker lijkt en een fles druivensap met cassis. Kunnen we later nog van genieten en hier aan terugdenken! Was er gisteren een waakhond in een hok bij de boerderij, hier hebben ze ganzen die een hoop herrie maken als je langsloopt. Ze hopen natuurlijk op een lekker hapje en komen dicht bij het hek staan gakken.
Dinsdag 10 mei Maisdon-sur-Sevre naar Blanquefort
We gaan weer verder over mooie provinciale wegen naar het zuiden. In de ochtend regent het nog, maar sneller dan gedacht trekt de lucht open en wordt het lekker droog en zonnig. We rijden naar de omgeving van Bordeaux en zien onderweg heel wat wijnbedrijven en gelegenheden om te proeven. Bij heel veel ook bordjes dat er campers mogen staan trouwens. We hadden al gezien dat er hier in de buurt heel wat Passion France aanbieders waren. Wij hebben er een uitgezocht bij een kasteel en je blijkt er heel mooi te kunnen overnachten met uitzicht over de wijnvelden, waar hard gewerkt wordt met tractor en al. Er is plek voor 4 campers en die komen er ook te staan in de loop van de middag. We lopen nog een rondje over het bedrijf en bekijken van afstand het kasteel, dat niet toegankelijk is.
Woensdag 11 mei Blanquefort naar Zarautz (S)
We gaan nu richting Spanje. Even voorbij Bordeaux besluiten we weer over de routes nationales te gaan rijden. We gaan een heel stuk dicht langs de kust, waar ook grotere en kleinere meren zijn. Maar er staat ook veel bebouwing voor, dus we zien er weinig van. Pas als je vlak bij de grens van Spanje bent zie je de zee met mooie rotsblokken bij het strand. Het lijkt wel lava. Net in Spanje moeten we eerst wennen aan de taal en de andere aanduiding van de wegnummers. Maar dan komt er nog een heel mooie onverwachte zijweg langs een pashoogte met schitterende uitzichten op het strand. Er komen fietsers al dan niet sportief van de andere kant naar boven gefietst. Als we over een smalle bochtige weg weer beneden zijn aangekomen is het nog maar een klein stukje naar de camping. Die ligt mooi met uitzicht over zee op veel plekken en het is mooi weer om buiten te zitten. We lopen nog een stukje naar het strand, waar de overblijfselen van een oude handelskraan nog te zien zijn. En aan de andere kant kijk je uit over het stadje met boulevard en golfbaan vlak bij het mooie strand.
Donderdag 12 mei Zarautz naar Potes
We gaan verder op weg door Noord Spanje. Het eerste stuk nog dicht langs de kust, af en toe mooi in beeld. Bij een uitzichtpunt stoppen we even om beter te kijken. Later gaan we iets meer landinwaarts om uiteindelijk op de snelweg naar Santander uit te komen. Een stuk voorbij deze stad slaan we af voor onze tocht door de Picos de Europe. Een prachtige weg naar Potes, met bergen, kleine dorpjes en een stuk wat er uitziet als een Franse gorge, zo smal. We waren hier ooit al eens, maar het blijft mooi. Uiteindelijk komen we in Potes, waar we op dezelfde camping als toen overnachten. We herkennen de ingang nog van toen. En ook aan de veldjes en het uitzicht is niets veranderd. Al is het een stuk minder druk nu. We zoeken een mooie plek voor de nacht en kijken nog wat rond.
Vrijdag 13 mei Potes naar Braganca (P)
Het heeft vannacht flink geregend en het is koud. Dat merken we met inpakken en water verwisselen al. We rijden nog een mooie route door de Picos en gaan flink hoog, waar de temperatuur het vriespunt nadert. Er zijn veel wolken, we rijden er soms doorheen, maar het trekt al snel wat op. We zien tussendoor mooie bergen, sommige toppen nog besneeuwd. Wat is het hier mooi! Bij Leon gaan we een stuk over de snelweg richting Portugal. Het laatste stuk is weer tweebaans, ook mooi bergachtig. We zien zelfs bij een dorpje een mooi kasteel hoog op de berg. De weg naar Portugal is heel rustig met veel bochten. Een heel rustige grensovergang. Aan Portugese kant verandert niet veel, we zitten direct in een nationaal park. Ons doel vandaag, blijkt een grote moderne stad. Dat hadden we niet verwacht. Maar bij de citadel is plek voor campers en dat ligt gezellig op een soort terrassen. Het is heel druk hier, maar we vinden nog een plek voor de nacht. Later gaan we nog bij de citadel kijken, die is heel groot, met veel transen en enge trappetjes. De huizen er omheen zijn wel oud, allerlei smalle straatjes met hobbelig plaveisel. Heel leuk om te zien!
Zaterdag 14 mei Braganca naar Almeida
Gisteravond was de citadel helemaal verlicht, mooi om te zien. We doen eerst wat boodschappen bij het supermarktje vlak bij. Tot laat kwamen nog campers aan, niet iedereen kon een plek vinden, nu is het een hele uittocht. Wij vertrekken ook, verder Portugal in. We rijden een stuk langs de grens naar het zuiden. Veel heuvels met diverse begroeiing, overal zijn grote steenblokken te zien. Soms opgestapeld, soms zoveel in een veld dat het wel bezaaid lijkt. Op een gegeven moment komen we langs de rivier de Douro te rijden, die je soms goed ziet liggen in de diepte. De wijnstokken worden hier afgewisseld met olijfbomen, ze staan soms door elkaar heen. De eerste camperplek die we uitgezocht hadden is midden in een dorp, maar er is markt en alles is afgezet. Volgens onze info zou dat op dinsdag zijn, maar blijkbaar met Pinksteren ook. We rijden dus door naar Almeida, een vestingstadje aan de grens. Die zijn hier in de regio wel meer. De camperplaats is er vlak bij en er is plek zat. We installeren ons hier lekker met uitzicht op de vesting.
Zondag 15 mei Almeida naar Covilha
We hebben weer een achternichtje! Hester is gisteren eindelijk bevallen, hoorden we van mamma. Mooi nieuws! We beginnen met een wandeling naar de vesting. Lekker zo in de frisse ochtendlucht. We kijken er rond en zien dat het toegangstunneltje helemaal bekleed is met tegels. Dat is typisch Portugees, we zien voor het eerst een voorbeeld. Dan gaan we op onze tocht verder naar de Serra de Estrella. Een heel mooi natuurpark met de hoogste top van Portugal. Dit is inderdaad een echt mooi berggedeelte. We zien allerlei dorpjes in de diepte, al is het niet steeds even helder. We rijden langs een weggetje door een gletsjerdal, zien steeds meer stukjes sneeuw. Als we afslaan naar de Torre, de top, ligt er ook wat langs de weg. En als we bovenkomen kunnen we zelfs sneeuwballen. Het is niet zo druk en we vinden helemaal boven zelfs een parkeerplek. Op terugweg naar beneden stoppen we af en toe om mooie doorzichtjes te filmen. Er staat politie verkeer te regelen en als we afdalen naar Covilha zien we steeds meer toeschouwers staan. Op onze camping voor de nacht zien we dat het een wielerwedstrijd betreft, die tot eind van de middag duurt. We kunnen lekker in het zonnetje zitten tot het te koel wordt.
Maandag 16 mei Covilha naar Idanha a Nova
We vertrekken weer bijtijds en moeten flink zoeken naar de supermarkt die we uitgezocht hadden. Maar het lukt en we doen een heleboel boodschappen. Dan gaan we verder op weg. Omdat we op de sterk verouderde camping geen water konden wisselen rijden we over een mooie route naar een recreatiegebied in een klein dorpje. Op de camperplek kun je inderdaad gratis tappen en weggooien. Ziet er hier prachtig uit trouwens, met een stroomversnelling achter de weide. We gaan verder naar Monsante, waar huizen tussen reuze rotsen gebouwd zijn. Het dorp ligt heel hoog en is niet toegankelijk voor grotere auto's. Parkeren kun je ook niet en we vinden het trouwens te warm om te klimmen. Maar het ligt wel mooi allemaal. We rijden verder naar Idanha a Nova, waar een camping aan het stuwmeer is. Mooie camping, het hele jaar open, maar nu nog een beetje op halve kracht. We vinden een plekje en laten de luifel neer. Het is aardig warm geworden in de zon, dus we doen alle ramen open. We lopen nog een stukje naar het stuwmeer, de paadjes zijn nog erg nat. Ook amuseren we ons met een jong katje van een andere camper dat alles verkent en zelfs niet bang is voor een volwassen hond.
Dinsdag 17 mei Idanha a Nova naar Beira-Marvao
We kopen een broodje in de buurt, tanken en gaan weer op weg. Hier in Portugal is de bestrating in heel veel dorpjes en steden erg hobbelig. Keitjes waar je nauwelijks harder dan 20 kilometer kunt en dan nog rammelt alles. We rijden weer door mooie natuur op soms smalle wegen. Ook de route door dorpjes is soms erg smal. Maar we komen ook langs een boerderij met heel veel ooievaarsnesten. En steeds weer grote stenen, soms hele stapels. We steken de rivier de Taag, hier grensrivier, over. Een hele brede stroom hier, die traag kronkelt. Mooi hoor! De menhir die hier in de buurt moet zijn, kunnen we niet vinden. Dan rijden we weer naar een nationaal park en belanden bij Marvao op een camping met Nederlandse eigenaars. Van die mevrouw horen we dat er een fietsroute heen gaat. Morgen proberen? Het is hier leuk genoeg om nog een nachtje te blijven!
Woensdag 18 mei
Het is inmiddels aardig warm geworden en daarom hebben we een kortere fietsroute uitgezocht. Na het ontbijt gaan we snel op weg, zodat het niet maximaal heet is. Het is heuvelachtiger dan we verwacht hadden, daarom moeten we flink schakelen op onze niet-elektrische fietsen. Dus krijgen we het toch wel heet onderweg. De route is leuk, door dorpjes en over een niet meer gebruikte spoorbaan. Bij een molensteen moeten we rechtsaf en die ligt er inderdaad. Het landgoed is erg vervallen, maar moet inderdaad vroeger indrukwekkend groot zijn geweest. Zelfs met een eigen school, dat gebouwtje staat er nog. Ook hier is weer een ooievaarsnest te vinden. Als we doorlopen op een steil pad om het grensriviertje met Spanje te bekijken blijkt het afgezet. Stevig vastgebonden ook, we kunnen er echt niet door. De heuvels van Spanje zie je natuurlijk wel. Langs dezelfde route fietsen we weer terug. De rest van de middag houden we ons rustig en tegen de avond koelt het lekker af, er steekt een fris windje op.
Donderdag 19 mei Beira-Marvao naar Serpa
We vertrekken bijtijds, want we willen een fikse afstand afleggen naar het zuiden. Maar eerst naar Marvao, een stadje dichtbij, dat heel mooi hoog ligt met witte huizen en een grote burcht. Bij het klooster zou je kunnen overnachten, wat blijkt te kloppen. We parkeren er even om een kijkje te nemen. Om twee boompjes zitten allemaal wildbrei lapjes, een leuk gezicht. Verder is er mooi uitzicht naar beneden, met dorpjes in de diepte en roofvogels in de lucht. En we klimmen een stukje naar boven naar het kasteel. Op onze reis vandaag, nog steeds dicht langs de Spaanse grens, komen we nog veel stadjes met een hooggelegen burcht tegen. Er is ook een heel groot stuwmeer, met allerlei zijarmen, waar we zelfs met een brug overheen gaan. In Elvas stoppen we bij het aquaduct, dat in de 15e eeuw gebouwd is en nog steeds gebruikt wordt voor watervoorziening van de stad. Indrukwekkend hoog en kilometers lang! Er achter is een groot plein met plek voor 100 campers. Het is eerst onduidelijk hoe je daar moet komen, we steken maar over bij een zebra. Er staan nu maar 3 campers, erg ongezellig. Dus maar weer door. Ook ons beoogde camperpark is totaal verlaten. En ook geen schaduw te bekennen. Daarom komen we uiteindelijk op een kleine camping in Serpa uit. Daar vinden we een mooi plekje onder de bomen.
Vrijdag 20 mei Serpa naar Moncarapacho
We douchen in het sanitair gebouwtje van de camping, dat oud is maar prima functioneert. Daarna weer verder, op weg naar de Algarve. Dit deel van het land is niet veel bijzonders. Alleen bij Mertola is een mooie grote brug over de rivier de Beira. Als je uitkomt bij zee is een grote brug over de grensrivier in de snelweg al van verre te zien. Het is hier inderdaad druk en toeristisch. Door alle bebouwing zie je helemaal niets van de Middellandse Zee, behalve af en toe een bordje praia, wat strand betekent op z’n Portugees. Pas later zien we af en toe iets doorschemeren. De camping aan zee die we uitgezocht hebben is nogal krapjes, druk en de bediening onaardig. Dus daar gaan we mooi niet staan! We rijden een stukje verder bergopwaarts, waar we een mooie plek vinden voor de nacht, bij een sinaasappelplantage. Deze meneer is heel vriendelijk, laat ons alles zien en het is hier lekker rustig. In het windje van zee is het onder de luifel goed uit te houden.
Zaterdag 21 mei Moncarapacho naar Vale de Parra
We gaan maar een klein stukje verder langs de kust. Erg druk weer, met verkeersopstoppingen waar ze aan de weg werken. En soms ineens een stukje nieuw asfalt. We zien ook allemaal grote steden, zoals Faro, met flats en grote hotels. Onze camperplek voor de nacht is druk, maar wij vinden een mooi plekje. Het is hier gezellig en mooi aangelegd. In de middag fietsen we naar het strand, dat hier maar 2 kilometer vandaan is. Bij navraag blijkt het achter een groot hotel te liggen. Inderdaad een mooi strandje, maar een fietspad is hier niet te vinden. We rijden nog langs een ander strandje, als je ervan houdt zijn het hier wel mooie plekken, soms met parasols en weer hele grote stenen aan de waterkant. Via een andere weg komen we vrij snel weer bij de camper uit.
Zondag 22 mei Vale de Parra naar Caldas de Monchique
We maken een mooie rit door de bergen achter de Algarve, Serra de Monchique. Als we afbuigen van de drukke kustweg lijkt het net of we over een autocircuit gaan rijden. Maar we rijden er mooi omheen, zien alleen de tribunes en parkeerplaatsen. Het is een mooie smalle weg, waar je af en toe een mooie blik op zee hebt. Zo zonder drukte uit de verte is de zee prachtig vanaf de hoogte. Het klimt flink af en toe, dat vinden ook de fietsers die we af en toe zien. Wat is het hier mooi! Volgens het gidsje heb je hier een paar mooie routes en dat klopt inderdaad. Vooral het weggetje naar de hoogste top, de Foia, is indrukwekkend. Met smalle bochtjes eerst door het dorp en dan alsmaar verder omhoog. Op de top is militair terrein met allemaal zenders, maar er is een mooi parkeerterrein met gelegenheid om het mooie uitzicht goed te zien. Er zijn wat wolken, maar het is niet storend. Een weg naar het noorden voert zelfs helemaal de Algarve uit, we keren op een weggetje met haarspeldbochten. Uiteindelijk rijden we terug op zoek naar de camperpek. Dit blijkt een mooie plek met uitzicht op de vallei te zijn, goed ingericht met voorzieningen. Het is vrij klein en loopt helemaal vol aan het eind van de middag. Als je een iets hoger pad op klimt zie je campers mooi staan in de diepte. Hier brengen we gezellig de nacht door.
Maandag 23 mei Caldas de Monchique naar Salema
We doen een heleboel boodschappen in het dorp en rijden dan weer via een mooie weg verder. We volgen dezelfde weg als gisteren maar rijden door naar beneden naar de kust. De zee die we nu zien is de westkust van Portugal. Het is hier ook mooi, veel bloemen en het geurt lekker af en toe. We komen weer door een natuurpark en gaan richting Sagres. Hier aan de kust bij de Algarve is het zuidelijkste puntje van Europa, de Cabo St. Vincente. Het is erg mooi, grote rotsen en veel stenen op het pad met een vuurtoren en hoge golven. Ook zijn er kleine eilandjes iets verder in zee. En natuurlijk de nodige souvenirstentjes. Je kunt hier hele dikke truien en poncho’s kopen. Lekker voor dit klimaat! We kopen een leuk tegeltje als souvenir. We rijden een stukje terug naar Sagres zelf, waar een mooi fort in zee steekt. Dat bezoeken we ook, mooi aangelegd met een vuurtoren vlak aan zee en nog oude kanonnen van zoals het vroeger was. Het is een hele wandeling in de warmte. Op de parkeerplaats eten we een broodje en gaan dan op zoek naar een camping. Die vinden we in de buurt, met lekker veel schaduw.
Dinsdag 24 mei Salema naar Zambujeiro do Mar
Het is bewolkt vanochtend en later begint het zelfs zachtjes te regenen. We rijden vanaf de camping weer terug naar de Atlantische kust via een alternatieve route. Weer heel spannende weggetjes door kleine dorpjes met smalle straatjes en hobbelkeitjes. Als we weer langs de kust rijden zien we de bergen van Monchique van de andere kant. We rijden weer door een natuurpark naar het noorden. Vlak bij Aljezur maken we een extra rondje richting zee en zien deze heel mooi in de diepte, met allemaal surfers die kennelijk les krijgen. Er is ook een slot aan het eind van de weg. Als we ons rondje vervolgen blijkt er nog een mooi plekje aan zee te zijn. Een mooie zijweg dus! Al vrij snel komen we op de camping die we uitgezocht hebben. Omdat het weer inmiddels opgeknapt is pakken we na ons geïnstalleerd te hebben de fiets. Het strand is hier vlak bij en ook weer met mooi uitzicht. Ze zijn overal met de bestrating bezig, dus af en toe moet je goed opletten. Ook hier gaat het weer op en neer, al is het een stuk beter te doen dan in Oost Portugal. We rijden nog een stukje naar de vissershaven met mooi uitzicht en gaan dan weer terug. Bij het restaurant bestellen we een lekker hapje.
Woensdag 25 mei
Als we opstaan is het bewolkt en koel en dat duurt nogal even. We hebben besloten nog een dagje te blijven en hier gebruik te maken van de wasmachine. Dat lukt goed en we kunnen de handdoeken kwijt aan de lijnen van de camping zelf. De rest verdelen we zo goed mogelijk over ons wasrek. Na de middag klaart het op en besluiten we te gaan fietsen. Een mooie tocht naar een cabo in de buurt waar we gisteren al bordjes van zagen. De weg wijst zich eigenlijk vanzelf en is goed te doen. De cabo is prachtig: achter een vuurtoren is nog een heel gebied met paadjes en mooi uitzicht over zee. Hele woeste branding met rotsen en mooie bloemen. Ook zitten overal ooievaars. Hadden we tijdens het fietsen ook al gezien: op een akker zitten er zelfs wel acht achter een boer die omploegt. Net als meeuwen pikken ze in het gedeelte dat opengelegd is door het apparaat. Mooie fietstocht dus. Als we terugkomen is al een heleboel was droog door zon en wind.
Donderdag 26 mei Zambujeira do Mar naar Sesimbra
We gaan weer verder naar het noorden zoveel mogelijk langs de kust. Dit deel van Portugal bevalt ons beter dan het oosten en vooral als je af en toe de zee ziet of een mooi duingebied in de verte. Af en toe een mooie baai met branding. Bij de grote stad Sines buigen we even af van de route. Vasco da Gama werd hier ooit geboren, wat je her en der nog vermeld ziet. Verder is het een grote moderne havenstad met industrie en een Maasvlakte achtig stuk met containers, tanks en olie opslagtanks. Maar als we verder doorrijden is er ook nog een leuk, oud gedeelte met boulevard, oude muren en een mooi fietspad erlangs. Daarna verder richting het schiereiland Troia. Hier zien we her en der natte veldjes en blijkt men rijst te verbouwen. Als de landtong steeds smaller wordt zie je aan weerszijden water en ook de industrie van de volgende grote stad, Setubal. We varen over met een pont met de grootse naam Atlantic ferries. Een leuke tocht, het is lekker rustig op onze overvaart en we kunnen alles goed zien. De tegemoetkomende boten zijn veel drukker bezet. We reppen ons door de drukke stad Sebutal en gaan dan op weg naar de volgende cabo. Cabo Espinel ligt er weer mooi bij, met een klooster en kerk helemaal op het uiteinde van de kust. Prachtig uitzicht weer met een vuurtoren op een andere klip. We lopen een mooi rondje. Daarna terug naar Sesimbra, waar de camping is. Hier weer door heel smalle straatjes door het oude gedeelte en dan nog een stuk langs boulevard en vissershaven. Het is hier weer aardig druk, ook al omdat het weer opgeknapt is. Aan het eind van het dorp rijden we een stuk omhoog, waar een leuke camping blijkt te liggen met zicht op zee.
Vrijdag 27 mei
We blijven nog een nachtje over en gaan naar beneden wandelen naar het dorp. In de ochtend is het bewolkt, er wordt af en toe regen verwacht. Maar na de koffie klaart het op en gaan we rustig op weg. Het valt eigenlijk best mee hoeveel je moet dalen en er is steeds van alles te zien. Bij de haven wandelen we twee pieren op en kijken naar de drukte van vissersboten en pleziervaart. Leuk om zoiets van dichtbij te zien! Dan weer rustig het paadje op naar boven met pauzes om uit te blazen. Als we onze broodjes eten begint het weer zachtjes te regenen, dus we hebben het goed uitgekiend. Later is het zelfs te fris om buiten te zitten door de wind, hoewel we het wel proberen.
Zaterdag 28 mei Sesimbra naar Peniche
Het heeft vannacht heel hard geregend, tegen de ochtend zelfs met onweer in de verte. Maar als we gaan douchen is het droog. Als we vertrekken staan overal grote plassen. We rijden een rustige route om Lissabon heen en zien de grote stad alleen in de verte liggen. De wegen zijn hier bar slecht, zelfs voor Portugese begrippen hobbelen we een eind weg. Via allerlei sluipweggetjes komen we bij Peniche uit. Ook dat is een grote toeristische stad met heel veel hoogbouw. We zien het schiereiland al in de verte liggen. De camping die we uitgezocht hebben heeft gelukkig nog plaats. Het is er erg winderig, dus de luifel laten we maar achterwege. We wandelen nog even naar de cabo hier, weer heel mooi met een groot extra uitsteeksel eraan. In de verte zie je het eiland Berlenga liggen met nog wat kleinere erom heen. Later betrekt het weer, wordt het kouder en begint het weer van tijd tot tijd te regenen. We hebben het dus goed uitgemikt.
Zondag 29 mei Peniche naar Nazare
Het regent nog steeds met douchen en inpakken. Ook onderweg zijn er steeds nog buien en donkere luchten. We hebben wel een hele mooie route langs de kust. Hier zijn strandresorts en er is nog een hoop gepland kennelijk. Er liggen allerlei weggetjes met verlichting en dergelijke, maar verder nog niets. Geen geld meer? Of nog geen investeerders gevonden. Bij Obiche rijden we langs de mooie baai, die ver landinwaarts ligt. Daarna verder langs de kust naar ons volgende doel, Nazare. Inmiddels is het opgeklaard en in de loop van de middag wordt het steeds zonniger. De camping loopt aardig vol in de loop van de middag. We maken nog een rondje over het terrein.
Maandag 30 mei
We beginnen de dag met een fietsritje naar de Lidl voor boodschappen. Het is vlak bij maar het gaat aardig op en neer en het is een drukke weg. Gisteren hebben we al broodjes besteld die we op kunnen halen in het restaurant. We hebben een betere route naar de uitgang ontdekt, hoef je op de camping niet door het diepe gedeelte en weer naar boven. In de middag fietsen we naar het dorp. Lekker afdalen naar beneden. Bij het water is het gezellig en druk, er is een breed voetpad langs de boulevard en allerlei winkeltjes en restaurantjes. In de verte zien we het trammetje naar Sitio en aan het uiteinde ligt het fort. We fietsen een stuk de andere kant op naar de jachthaven en de vissershaven. We dachten dat je met de fiets in het trammetje kon, maar dat blijkt niet het geval. Dat wordt dus klimmen naar de camping, die vrij hoog ligt. Via allerlei kleine straatjes komen we weer bij de grote weg uit, die flink schuin omhoog loopt. We moeten een heel stuk lopen, omdat het te steil is om te fietsen. We zijn dan ook best moe als we weer op de camping zijn. Gisteren hebben we niet gezien dat we uitzicht op de zee hebben van onze plek, maar nu is het kennelijk helderder. We kunnen nog lekker in het zonnetje zitten totdat het te koel wordt. Vooral door de wind, die flink waait hier.
Dinsdag 31 mei
We zijn van plan een stuk van het mooie fietspad vlak bij zee te fietsen naar het noorden. Gisteren hebben we bij de Lidl al een wegwijzer gezien, dus dat is mooi. We gaan eerst nog een stuk door de mooie woonwijk Sitio, veel bochtjes en rotondes langs. Dan dalen we af richting zee en begint inderdaad het fietspad. Het is inderdaad mooi vlak en goed geasfalteerd. Om een strand te zien zijn er af en toe rulle zandpaadjes en af en toe een beter weggetje. Zo’n weggetje slaan we in om het strand van dichterbij te bekijken. Later komt er meer bos langs het fietspad en zie je steeds minder zee. Wel staan er af en toe zomerhuizen in de duinen en tussen de bomen. Op een gegeven moment keren we om (het hele fietspad is 40 kilometer lang, zo’n tocht is teveel van het goede) en fietsen hetzelfde pad weer terug. Door de goede bordjes vinden we onze weg weer prima terug. We moeten af en toe een stukje lopen, maar het valt wel mee. In de middag worden we door onze buren, mensen uit Middelburg, die we gisteren al spraken, uitgenodigd voor een drankje. Zij hebben hun camper pas 2 jaar, dus we wisselen wat ervaringen uit. Gezellig wel, zo’n contact in het buitenland!
Woensdag 1 juni Nazare naar Costa de Lavos
We rijden weer verder langs de kust naar het noorden. Het eerste stuk dezelfde weg als we gisteren gefietst hebben, de estrada Atlantique. Erg leuk zo, eerst door de bossen en later steeds dichter bij zee. We gaan even naar zo’ n praia en drinken op de parkeerplaats een kopje koffie. Dan weer verder naar Costa de Lavos. Daar is een gratis camperplek aan het strand achter de huizen van het onooglijke dorpje. Er is niet eens een winkel, je vraagt je af waarom het gemeentebestuur besloten heeft zoiets aan te bieden, er zijn wel 60 plekken. Een erg leuke overnachtingsplek, het loopt ’s middags redelijk vol, uiteindelijk staan er 23 campers her en der geparkeerd. We lopen ’s middags lekker over het strand, gedeeltelijk over knuppelpaadjes. Dat loopt makkelijker dan door het rulle zand. Na het avondeten maken we nog een wandelingetje om te kijken hoe hoog het water nu staat. Verder zitten we lekker onder de luifel tot na de avondkoffie, als we eigenlijk vooral vanwege de insecten naar binnen gaan.
Donderdag 2 juni Costa de Lavos naar Vila Nova de Gaia (voorstad Porto)
We gaan verder richting Porto, we willen nog wel meer strand zien. Het is een beetje ongezellige route, waar je niet veel strand te zien krijgt. In de buurt van Aveiro is een leuk stukje langs een binnenmeer, waar je links ook nog duinen ziet. We hebben een pontje ontdekt in het havengebied van Aveiro. Dat willen we nemen en bekort de route ook nog flink. Maar we hebben pech: er hangt een plakkaat dat de boot uit de vaart is vanwege onderhoud en ergens in juni weer gaat varen. Nu kunnen er alleen voetgangers mee. Moeten we dus toch de lange route nemen en eerst een stukje terugrijden. Dat is ook ongezellig, door druk stadsverkeer en veel industrie. Maar in die drukte zien we opeens weer ooievaar, overal staan palen met nesten en ze zitten zelfs op de verkeersborden waar we langs komen. Als we de grote stad uit zijn en na het passeren van de snelweg afslaan wordt het weer gezellig. Allerlei dorpjes en we komen steeds dichter bij zee. We zien hem nu weer soms tussendoor. Als we Porto naderen zijn er ook meer strandjes en is het weer drukker. De camping waar we overnachten is niet veel bijzonders, maar ligt wel vlak bij zee. Dus we wandelen weer over de knuppelpaadjes en grote stenen op het strand.
Vrijdag 3 juni Vila Nova de Gaia naar Lamego
We willen uit de drukte hier vlak bij Porto en willen langs de Douro rijden. Die vallei hier moet erg mooi zijn. Het kost wat moeite de stad uit te komen maar dan rijden we ook weer langs een mooie rustige weg. Af en toe zien we de Douro al in de verte, maar pas als we een stuwdam zijn overgestoken komen we echt vlakbij. Het lijkt een beetje op de Moezel met wijnstokken er langs. Veel bochten en af en toe een strandje. We zien hier ook rondvaartboten, dit gedeelte is wat meer toetistisch blijkbaar. Het gaat op en neer, af en toe zie je de rivier in de diepte, soms rijd je er vlak langs. We vinden dit een heel mooi stukje Portugal, en heel rustig. Onze camperplek is in Lamego, een grote stad aan de Douro. Hij is flink hoog gelegen, een mooi plekje met uitzicht over de stad in de diepte. Het is hier mooi, en helemaal niet druk, ondanks dat het officieel al hoogseizoen is. Uiteindelijk staan er 6 campers vannacht. Als het donker wordt zie je overal lichtjes in de stad beneden. Een mooi gezicht.
Zaterdag 4 juni Lamego naar Canedo de Basto
We rijden langs de rivier een stukje naar het noorden en het westen en slaan dan af naar Amarante. Weer een prachtige weg die flink stijgt en daalt. Af en toe met mooie doorkijkjes. Na deze grote stad gaan we langs de Tamega rijden maar daar zie je weinig van. Bij een van de verkoopsters langs de weg kopen we lekkere kersen. Die schijnen hier in de regio veel te groeien, gisteren zagen we ook allemaal tentjes. Bij Canedo de Basto hebben we een camping uitgezocht uit het boekje Rustiek kamperen. Deze wordt gerund door een Nederlands stel, die hier een verwaarloosde quinta hebben opgekocht. Vanuit het dorp moet je een bepaald weggetje inslaan en dan de bordjes volgen. Die staan er inderdaad, maar wat een toegangsweg! Een en al kuil en hobbel en ook nog steil naar beneden. De camping ligt aan het riviertje, vandaar. Het blijkt een echte natuurcamping te zijn waar je je vuilnis zelf moet afvoeren en er erg weinig stroom is. Maar wat een mooi plekje!
Zondag 5 juni
De camping is nog primitiever dan we dachten, de ijskast werkt niet goed op de elektriciteit er zijn solar douches die alleen koud water geven en het chemisch toilet kunnen we ook niet legen. We lummelen wat rond op de camping en maken een praatje met andere Nederlanders en met Jochem, de eigenaar. Het is vandaag erg drukkend weer, dus we hebben niet veel zin in meer actie.
Maandag 6 juni Canado de Basto naar Chaves
Het heeft vannacht flink geregend, dus we hopen dat we de steile weg van de camping nog goed op komen. Maar dat lukt bij een tweede poging. Bij een vuilniscontainer in het dorp zijn we ons afval snel kwijt. Het is weer een mooie landelijke route. Het landschap hier in Noord Portugal vinden we erg mooi. We rijden weer door een nationaal park via kleine weggetjes. Veel stenen weer hier en wat hogere bergen. We zien ook een grote waterval in de verte. We rijden eerst naar Vila Real. Vlak bij de stad staat opeens een bordje Desvio (omleiding). Dan wordt het erg smal, maar alle Portugezen maken netjes ruimte. We willen naar de wijngaard waar de Mateus rosé vandaan komt. Nostalgie! Het schijnt dat het bijbehorende kasteel op het etiket staat. We hebben geen precies adres, maar vinden het vrij gemakkelijk. Er is weinig parkeerruimte, dus wringen we ons ergens tussen. Je moet minimaal een toegangskaartje kopen voor het park, maar dat is dan ook erg mooi aangelegd. En inderdaad een mooi kasteel. We spreken iemand aan die meer informatie heeft en dan blijkt dat de bekende ronde flessen helemaal niet hier vandaan komen. Een grote ondernemer hier in Mateus ( het is ook een plaatsje) heeft de rechten op naam en afbeelding gekocht, maar maakt duurdere, minder lekkere wijn volgens mevrouw. We kopen toch hier een fles. Wat een verhaal weer! Als we bij de parkeerplaats terugkomen blijkt een van de bussen in de weg te staan, maar dat is snel opgelost. We kunnen onze weg vervolgen door het mooie dal naar Chaves. Op de camping blijkt dat we weer vlak bij de rivier de Tamega staan, net als de laatste 2 nachten.
Dinsdag 7 juni Chaves naar Villa Praia de Ancora
Voor vandaag staat een lange rit op het programma: we willen in een keer weer naar de kust rijden. Een tocht van ruim 200 kilometers, met een paar leuke ommetjes. We rijden eerst verkeerd, waardoor het nog langer wordt. Maar we willen graag langs het grootste stuwmeer van noord Portugal rijden en dat blijkt de moeite waard. Een heel mooi meer met mooi uitzicht. Aan het eind rijden we de stuwdam helemaal over, die verschillende bochten heeft. Dan zie je het stuwmeer vanuit een ander perspectief, te meer daar er leuke trapjes zijn waar je mooi over de hoge stuwwal heen kunt kijken. Een stuk verder nemen we nog een mooi weggetje door een natuurpark heen, smal maar inderdaad een mooie route. Hier zien we ook allerlei wilde paarden en loslopende runderen met gedraaide horens. Daarna maken we nog een uitstapje door Spanje, waar een nationaal park ligt dat grensoverschrijdend is. Terug in Portugal moeten we eerst omrijden door hele smalle weggetjes doordat er een weg afgesloten is. Overal muurtjes hier, dus af en toe moet de spiegel ingeklapt worden. En bij de camping in Vila playa do Arcona zegt de navigatie ook weer dat de route langs smalle weggetjes moet. Nergens een campingbordje te zien. Achteraf blijkt dat je gewoon naar het dorp had moeten rijden. Daar staan wel bordjes en is het ook niet zo smal. We zijn erg moe van alles en kruipen vroeg in bed.
Woensdag 8 juni
We blijven nog een dagje om uit te rusten, boodschappen te doen en nog wat te wassen. De Intermache vinden we na wat vragen en we slagen er weer prima. De wasmachine blijkt weer gemaakt, gisteren was hij nog kapot na een blikseminslag, dus we hoeven niet op de hand te wassen. Er staat een lekker windje, waardoor alles vlot droog is. In de middag fietsen we naar de kust, om bij het strand van het dorp te kijken. Dat blijkt mooi aangelegd en heerlijk rustig. Er loopt zelfs een mooie fietspad vlak langs zee, prima! En alles lekker vlak. Op een klein stukje na loopt het helemaal door tot het volgende dorp. Dus we maken hier een leuk tochtje van.
Donderdag 9 juni Villa Praia de Ancora naar Cangas de Morrazo (Sp)
Tijd om Portugal te verlaten. We zijn op zo' n 10 kilometer van de grens, dus ver is het niet meer. We rijden langs wat stranddorpjes naar het noorden. Dan een stukje langs de grensrivier de Minho voordat we hem oversteken en in Spanje uitkomen. Meteen is de weg beter, echt opvallend. We rijden mooi langs de kust, er zijn diverse mooie parkeerplaatsen voor de koffie. Dit stukje Spanje is ook erg mooi, vinden we. En erg rustig, behalve in wat grotere plaatsen, waar meteen gedoe is met dubbel of verkeerd geparkeerde chauffeurs. De camperplaats die we uitgezocht hebben is erg mooi. Pas aangelegd, kennelijk ook pas met elektriciteit en een mooi uitzicht. We zijn een van de weinige gasten, later komen er nog twee. De beheerster doet erg haar best met de weinige woordjes Frans die ze kent. Later komt ze met haar dochter langs, die Engels spreekt, om alles voor de volgende ochtend duidelijk te maken. Er zijn ook mooie douchehokjes. Vanaf de camperplek is een mooi paadje naar het strandje vlak bij, dus daar lopen we heen.
Vrijdag 10 juni Cangas de Morrazo naar Ribeira
Inderdaad is de beheerster precies op het genoemde tijdstip weer aanwezig en heeft ze heerlijk vers brood meegebracht. We maken weer een mooie tocht langs de kust en zien veel mooie plekjes. De camping bij Ribeira is vol met vaste caravans en dergelijke. Omdat het vrijdag is komen veel mensen naar de camping en blijft het ’s avonds lang druk. Ook loopt er een vrij druk weggetje achter onze plek langs. Ook hier is weer een mooi pad langs het strand met een mooi plankier. Het duurt even voor we doorhebben waar je door het hek kunt. Hoger op de camping blijken nog veel mooie plekjes te zijn waar niemand staat
Zaterdag 11 juni Ribeira naar Mordomo
Als we willen vertrekken blijkt het winkeltje nog niet open voor brood. Bij de receptie zeggen ze dat dat is omdat Spanjaarden niet zo vroeg opstaan. Pas om 10 uur gaat hij open. Dat vinden we te lang duren en we kopen brood bij een naburige Lidl. We maken weer een mooie rit, eerst naar een cabo vlak in de buurt, waar we koffie drinken. De vuurtoren stamt al uit 1852. Ook doen we nog de Punta de Loure aan, via een klein weggetje. Dan gaan we verder op onze tocht naar Cap Finisterra, het eind van de wereld. Volgens zeggen het meest westelijke punt van Europa. Volgens ons is er ook in Frankrijk een Cap met die naam. Ook is het een punt op de route van pelgrims naar Santiago de Compostela. Ze kunnen hier een stempel halen. We zien veel wandelaars inderdaad. Het regent een beetje en er zijn veel wolken. Je kunt hier ook overnachten met de camper, maar dat vinden we iets te spannend. Dan maar terug naar Cee, waar een camping is. Die blijkt (nog?) dicht en op slot te zijn. Dan moeten we nog ruim 60 kilometer verder rijden. In de jachthaven bij Caminaras is druk en ongezellig, maar 20 kilometer verderop in Mordomo is een mooie plek aan het strand. Dus daar strijken we neer voor de nacht.
Zondag 12 juni Mordomo naar Vivero
We zijn maar met twee campers overgebleven vanochtend, wel een beetje erg rustig. Het regent een beetje en dat blijft de hele dag zo, soms wat harder, dan weer zachter. Het is ook erg bewolkt, waardoor we weinig zien van de mooie natuur. We rijden keurig om A Coruna heen en dan verder naar het oosten. Iets verder weg van de kust dit keer. Op een gegeven moment komen we door een mooi natuurgebied met allerlei fotomomenten. Door de lage wolken zien we er niets van, maar als het mooi weer is kun je vast mooie plaatjes maken. We hebben pech met overnachtingsplekken: de eerste camping zit weer op slot. Zo te zien al een tijd, want het gras staat heel hoog. We kunnen ook niet zo snel een plek vinden om te eten. We zullen nog een stuk verder moeten rijden, want het is niet zo dik gezaaid met camperplekken en campings hier. Op de volgende locatie kunnen we wel water lossen en laden, maar er staat helemaal niemand. Ook een erg ongezellige plek bij een school. Als we het volgende dorp binnenrijden blijkt er een evenement aan de gang waardoor de camperplek niet te bereiken is, wat voor alternatief de navigatie ook verzint. Ten einde raad besluiten we op een camping in Viveiro te gaan staan. Je moet toch ergens overnachten. Het is een ongezellige boel midden in de stad. Vlak bij blijkt een of ander voetbaltoernooi aan de gang, waardoor het erg onrustig is tot negen uur in de avond. En dan blijven de vaste gasten ook nog tot ver na elf uur luidkeels met elkaar kletsen.
Maandag 13 juni Vivero naar Luarca
Na een goede nachtrust vertrekken we weer bijtijds. Uit voorzorg hebben we twee camperplekken en een camping aangegeven in de navigatie. Het is door drukte vrij lastig Viveiro uit te komen, maar daarna wordt het weer mooi en rustig. We rijden weer langs de kust en zien ook weer allemaal routebordjes voor pelgrims naar Santiago. Voor de koffie slaan we even af naar de kust en als we een manier gevonden hebben om een spoorbaantje te passeren komen we bij een mooi plekje aan de kust uit. We zien al onderweg dat hier meer campings zijn en ook op de twee camperplekken staan in elk geval campers. We vinden ze alle twee nogal onbeschut en winderig liggen, dus gaan we toch maar naar de camping in Luarca. Via een ingewikkelde route komen we door dat dorp met witte huizen heen. De camping blijkt een voltreffer: heerlijke rustige plekken met zicht op zee en veel gezelliger dan gisteren. En nog goedkoper ook! De beheerster blijkt Nederlands te spreken, lekker makkelijk!
Dinsdag 14 juni Luarca naar Caravia/Prado
We vertrekken weer bijtijds van deze leuke camping en vinden een makkelijke route om het stadje Luarca heen deze keer. We komen ook nog snel een supermarkt tegen, zodat we weer wat boodschappen kunnen doen. Broodjes hebben we op de camping al gekocht, die waren duur maar zijn wel mega groot. We rijden weer een mooie route langs de kust met een mooie plek voor koffie bij een strandje met prachtig uitzicht op de rotsen beneden. Ook gaan we nog langs een cabo onderweg, een mooie plek voor een broodje. Omdat het allemaal vlot gaat rijden we iets verder door. We moeten eerst Gijon passeren, een grote stad met gelukkig wel goede wegen. We vinden een camping bij Prado, waar mooie grote plekken zijn met zicht op zee. Hier installeren we ons voor de nacht. Eerst zitten we nog buiten, maar later gaat het hard waaien en regenen.
Woensdag 15 juni Caravia/Prado naar Laredo
Het regent nog steeds hard en we besluiten in de camper te douchen. Omdat de vooruitzichten slecht zijn gaan we nu een stuk snelweg tot voorbij Santander. Je komt hier weer langs de Picos de Europe en we zien zelfs nog sneeuw in de verte. Af en toe schemert er ook nog zee aan de andere kant door. We komen vroeg op de camping in Laredo aan en willen naar het strand fietsen. Maar er breekt een enorme onweersbui los, zodat we dat maar in de ijskast zetten. Later knapt het nog wel zo op dat we naar een dichtbij gelegen strandje kunnen wandelen.
Donderdag 16 juni Laredo naar Sare (F)
Het is nog steeds regenachtig, dus we besluiten in de camper te douchen. Niet alleen in Nederland zijn kennelijk hoosbuien, ook hier gebeurt het af en toe. We rijden verder richting Frankrijk, het eerste stuk over de snelweg. Als het bij Bilbao tolweg wordt gaan we weer over andere wegen rijden, die eerst nog breed en druk zijn. Af en toe zie je de zee nog tussendoor. Later wordt het weer een mooie weg, met hoge bergen landinwaarts. We rijden door tot net over de Franse grens, in Frans Baskenland. We hebben een France Passion uitgezocht, die mooi gelegen is. Maar er is geen mens te bekennen en het is ook niet duidelijk waar je zou moeten staan. Daarom gaan we naar een naburige camperplaats in Sare, een typisch Baskisch dorp. Het is een veredelde parkeerplaats, waar heel wat campers komen staan in de loop van de middag. Als het een beetje droog is kijken we in het dorp rond, inderdaad leuk en charmant.
Vrijdag 17 juni Sare naar Contis plage
Het weer is echt omgeslagen, overal staan grote plassen en af en toe spoelt het uit de hemel. De temperatuur is ook een stuk lager zo. We rijden over een leuke weg naar Bayonne. Een hele drukke stad waar veel verkeer op de weg is. Maar daarna wordt het weer leuker en rustig, je ziet hier veel meer campers op de weg. Na Capbreton rijden we dichter langs de kust. Tussen de middag komen we op de camperplek in Contis plage, een leuke plek vlak bij de vuurtoren. Er staan hier heel wat campers en je moet betalen bij een parkeerautomaat. Na het eten gaan we de vuurtoren bekijken, waar je niet dicht bij kan komen vanwege hekken. Ook wandelen we naar het strand, na wat privé ingangen komen we via een trap op het strand. Veel golven, het is vloed en er zijn heel veel wolken.
Zaterdag 18 juni Contis plage naar Lacanau-Ocean
Het heeft vannacht flink geregend en het is koel. 15 graden maximaal, als we boodschappen doen in een grote bui is het echt afzien. Het eerste stuk regent het nog flink, echt hoosbuien soms. Maar tussen de middag klaart het een beetje op en als we op de camperplek komen schijnt de zon en nadert de thermometer weer de 20 graden. We staan naast een helicopter vliegveld en kunnen via een nabij gelegen fietspad zo naar zee fietsen. Twee tunneltjes door, een apart liggend fietspad naar een boulevard met eettentjes en zo. Leuk om te zien.
Zondag 19 juni Lacanau-Ocean naar St.Denis-d'Oleron
Omdat de vooruitzichten wat beter zijn en we geen boodschappen of zo hoeven te doen besluiten we in een keer door te rijden naar Ile d'Oleron. We rijden een leuk stuk langs de meertjes hier en komen dan bij de veerpont naar Royan. We boffen, want de eerst volgende gaat al over een goed kwartier. De boot is niet helemaal vol en we kunnen lekker op het dek zitten in het zonnetje. Aangekomen in Royan rijden we weer mooi langs de kust. Het is erg druk omdat het zondag is met mooi weer. Er is een mooi uitzichtpunt bij Coubry waar we niet kunnen stoppen door de drukte. We gaan een brug over waar oesterbedden zijn te zien. Ook worden er veel verkocht langs de weg. Dan de brug over naar het Ile d'Oleron. Hier is het veel rustiger. We rijden het hele eiland over naar de noordelijkste punt. We hebben een camperplek uitgezocht op een voormalige camping. Hier staan toch al meer dan 50 campers. Het weer is aangenaam, dus we fietsen nog een rondje naar de vuurtoren en eten een Italiaans ijsje. Als het meezit morgen weer een rondje.
Maandag 20 juni
Volgens de vooruitzichten blijft het een groot deel van de dag bewolkt, dus we zijn verbaasd dat er bij het opstaan al een zonnetje te zien is. Dat wordt steeds beter, al is het nog koel. We stappen dan ook meteen ’s morgens op en gaan een stuk fietsen over het eiland. Af en toe is er een stuk fietspad met bewegwijzering en soms staat er zelfs een kaart van het eiland bij. Het is aangenaam fietsen hier met nauwelijks hoogteverschil. Alleen als we af en toe afslaan naar een strand moet je soms even klimmen. Allerlei dorpjes en boerenbedrijven of wijnboeren komen we tegen. Uiteindelijk maken we een rondje van 40 kilometer. En ’s middags zitten we lekker in het zonnetje.
Dinsdag 21 juni
Het heeft vannacht een beetje geregend en dat is in de ochtend nog zo. We gaan eerst water bunkeren en zien dan het autootje van de bakker staan. Gisteren hebben we die gemist, maar blijkbaar komen ze later op de ochtend. We wandelen naar het dorp voor wat boodschapjes. De temperatuur is prima. Aan het eind van de ochtend klaart het op, zodat we toch nog kunnen fietsen. We rijden u de andere kant van het eiland om, langs de haven van St. Denis en verder. Aan deze kant zie je veel vaker de zee, dat is wel leuk. Als we terug zijn op de camperplek komen er veel meer nieuwe aan dan gisteren. Gratis film met dat gedoe bij de automaat als de zon erop staat! Zelf zoeken we de schaduw op aan de achterkant van de camper, de zon is alweer te heet!
Woensdag 22 juni St. Denis-d'Oleron naar St. Clement-des-Baleines
\
Het leek wel een zoete inval hier, tot kwart voor tien ’s avonds kwamen er nieuwe campers aan. We gaan verder naar het volgende eiland om te fietsen. Onderweg zien we aan allerlei electriciteitsportalen weer ooievaarsnesten. De meeste met vogels erin, sommige ouders vliegen heen en weer op zoek naar voedsel voor hun kroost. Dat is wel typerend voor deze vakantie, zoveel we er gezien hebben op verschillende plaatsen. De temperatuur loopt flink op. We gaan over de tolbrug naar Ile de Re, waar het lekker rustig is. Heel veel fietsers, dat wel. Maar ook mooie fietspaden. Op de camperplek is gelukkig nog plek genoeg. De betaalautomaat is kapot, de slagboom staat gewoon open. Ergens in de commentaren stond dat de politie het geld komt halen, maar we zien geen agent. We proberen wel te fietsen maar het is erg benauwd en veel verder dan de vuurtoren komen we niet. Tot in de avond blijft het boven de 30 graden, zodat we maar een frietje halen bij de naastgelegen camping. Ook als we naar bed gaan is het nog erg heet. Midden in de nacht worden we wakker van harde wind, zodat we de raampjes maar weer dicht doen.
Het leek wel een zoete inval hier, tot kwart voor tien ’s avonds kwamen er nieuwe campers aan. We gaan verder naar het volgende eiland om te fietsen. Onderweg zien we aan allerlei electriciteitsportalen weer ooievaarsnesten. De meeste met vogels erin, sommige ouders vliegen heen en weer op zoek naar voedsel voor hun kroost. Dat is wel typerend voor deze vakantie, zoveel we er gezien hebben op verschillende plaatsen. De temperatuur loopt flink op. We gaan over de tolbrug naar Ile de Re, waar het lekker rustig is. Heel veel fietsers, dat wel. Maar ook mooie fietspaden. Op de camperplek is gelukkig nog plek genoeg. De betaalautomaat is kapot, de slagboom staat gewoon open. Ergens in de commentaren stond dat de politie het geld komt halen, maar we zien geen agent. We proberen wel te fietsen maar het is erg benauwd en veel verder dan de vuurtoren komen we niet. Tot in de avond blijft het boven de 30 graden, zodat we maar een frietje halen bij de naastgelegen camping. Ook als we naar bed gaan is het nog erg heet. Midden in de nacht worden we wakker van harde wind, zodat we de raampjes maar weer dicht doen.
Donderdag 23 juni
Vandaag is het een stuk koeler, met zelfs af en toe een klein buitje. We fietsen lekker door het bos naar Les Portes, waar helemaal geen haven blijkt te zijn. Op de camperplek zijn gemeente-ambtenaren bezig met de automaat. Na de middag taaien ze weer af: kennelijk lukt het niet. We genieten lekker van het zonnetje in de wind buiten.
Vrijdag 24 juni
Nu komt er wel een politieman langs voor geld en je krijgt een ticket waarmee de slagboom weer open gaat. Kennelijk is het uiteindelijk toch gelukt. Hebben we mooi twee nachten gratis gestaan! Nu is het helemaal lekker fietsen over de mooie fietspaden hier. Hele stukken vrij van de autoweg en langs allerlei dorpjes met havens vol plezierbootjes. Leuk gezicht. Ook wordt overal zout verkocht en zien we ook mensen bezig in de zoutpannen. We komen zelfs langs een zelfbedieningskraampje. We kopen brood op de markt ergens. Als we terugkomen is de wind erg toegenomen, zodat het niet erg lekker is om buiten te zitten.
Zaterdag 25 juni St. Clement-des-Baleines naar Prefailles
Tijd om het eiland weer te verlaten. We gaan op ons gemak richting Nederland. Eind volgende week beginnen de vakanties hier, dan zal het wel gedaan zijn met de rust. Maar we gaan eerst nog een nachtje hogerop aan de kust staan. Voor de laatste keer deze rit. Dus rijden we het eiland weer af. Bij de brug blijkt dat je alleen heen tol hoeft te betalen, nu kunnen we zo doorrijden. Langs de grote stad La Rochelle gaan we naar het noorden. Eerst zie je nog wel zee tussendoor, maar later valt dat erg tegen. Teveel bebouwing en drukte. We hebben weer een France Passion uitgezocht, waar weer niemand is behalve een aanhankelijke hond. We rijden dus maar weer door. Ongeveer 30 kilometer verderop is de Pointe de St. Gildas, waar ook een camperplek is. Dat klopt inderdaad, het is kennelijk een populaire plek, we vinden nog net een plekje. Later wandelen we nog even naar zee en over de pier waar mensen zitten te vissen. In de avond rijdt iemand met een camper net iets te dicht langs, waardoor de bumper beschadigd raakt. En dat alleen maar vanwege de televisie antenne, hij wil het voetballen zien. Als we hem aanspreken probeert hij het eerst te bagatelliseren , maar we krijgen toch zijn gegevens los. Kijken we in Nederland wel verder naar.
Zondag 26 juni Prefailles naar Beaulieu-sur-Oudon
We rijden nog even langs de zee voordat we op zoek gaan naar een plek om water te laden en lossen. Omdat er niemand geweest is voor geld (stonden we mooi weer gratis) hebben we geen jeton. Bij de eerste plek moet je die hebben, dus dat lukt niet. De tweede gelegenheid geeft gratis water, dus dat is mooi. We zijn de eerste hier, maar uiteindelijk wachten er 3 campers achter ons. Daarna rijden we over de mooie brug over de Loire naar St. Nazaire. Hier is de Loire wel heel breed en diep, dat zagen we ooit verderop wel anders. De reis over vooral doorgaande wegen verloopt vlot, om kwart over twaalf zijn we al bij onze volgende boer. Hier is wel duidelijk waar je moet staan en op de luid blaffende honden komt al snel de boer aangezet. Weer een mooie plek hier, vlak bij Rennes.
Maandag 27 juni Beaulieu-sur-Oudon naar Tournai-sur-Dive
We gaan weer verder op de terugweg. Over landelijke wegen naar de volgende bestemming. Hier in Normandie is het weer mooi. We gaan weer naar een boer bij France Passion, midden in een klein dorp. De man moet bijen houden, maar we zien eigenlijk vooral campers en caravans staan op het erf. Kennelijk een soort stalling. Er is niemand, maar wel duidelijk aangegeven waar je mag staan. Later komt de boer, die graag een praatje maakt. De bijen blijken een kilometer verderop te zijn, maar het is nog te koud voor hen, je ziet ze niet met dit weer. Later maken we een rondje door het piepkleine dorp. De pastoor blijkt een rol gespeeld te hebben bij het einde van de oorlog: hij heeft gezorgd dat alle Duitsers zich overgaven. Dit wordt uitgebreid herdacht.
Dinsdag 28 juni Tournai-sur-Dive naar St. Pierre-en-Port
We hebben besloten nog een keer naar de kust te gaan hier in Normandie. We gaan weer op de leuke camping in St. pierre de Port te gaan staan. Die hebben we vorig jaar ontdekt. Op de passantenplekken heb je prachtig uitzicht op zee. We gaan eerst op zoek naar een service plek, want het toilet is erg vol. We vinden een gratis gelegenheid in Vimoutiers, redelijk dicht in de buurt. Dan verder door het mooie Normandie. We gaan kris Kras naar het noorden, rijden door een mooi bos waar we koffie drinken en steken dan via een grote brug de Seine over. Die is hier niet zo breed als bij de Pont de Normandie. Dan een stuk richting Fecamp tot we bij de kust komen. Gelukkig is er nog plek zat en we wandelen nog even naar het uitzichtpunt over de Falaises. ’s Avonds gaat het regenen en steeds harder waaien. Sommige caravans en campers draaien hun vehikel om. We liggen aardig te schudden in ons bedje, totdat de wind minder wordt.
Woensdag 29 juni
In de ochtend is het droog, maar koel. We gaan eerst naar de winkel voor wat boodschappen. Na de middag is het wat vriendelijker, hoewel de wind nog steeds koel is zo over zee. We dalen de vele treetjes af naar het strand en zien dan aan twee kanten rotsen. Omdat ze afbrokkelen lopen sommige huizen het risico in zee te storten. Je kunt een stukje langs het strand lopen, maar er liggen veel stenen. Terug gaan we over de weg en niet over de traptreden. Het is een hele klim, we zijn blij als we weer boven zijn. Later in de middag gaat het regenen, dus we waren mooi op tijd.
Donderdag 30 juni St. Pierre-en-Port naar Tardinghen
Het regent nog steeds flink bij het inpakken. En ook onderweg langs de Normandische kust gaat het flink tekeer. We zien er vrij weinig van, ook de baai van de Somme niet. Maar als we aankomen op onze camperplek, een oude bekende in Tardinghen, klaart het op. We gaan bij de boerderij aan de voorkant staan, zonder stroom maar met mooi uitzicht. Alleen de krijtrotsen van Dover zien we niet. Het wordt nog zo lekker dat we buiten kunnen zitten.
Vrijdag 1 juli naar huis
Ook nu nog veel regen en koel weer. We rijden over de snelweg naar huis vandaag. Dit keer niet via de Westerschelde tunnel maar via Antwerpen. Daar is wel oponthoud, we rijden een halfuurtje erg langzaam of staan stil. Ook bij de grens is er even een file. Maar toch komen we nog vrij snel veilig weer thuis.